Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Παραλιες της Μυτιληνης

Τάρτι


Μία όμορφη παραλία με πλατιά και ολοκάθαρη αμμουδιά. Βρίσκεται στον κόλπο της Γέρας στο νησι της Λεσβου και είναι ιδανική για ψάρεμα. Διαθέτει ξενώνες και ταβέρνες κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα που αφήνουν στον επισκέπτη γεύση μοναδικής εμπειρίας. Από τις καλύτερες παραλίες του νησιού με βότσαλο και μεγάλη έκταση στο νότιο μέρος, ανατολικά του Πλωμαρίου. Η πρώτη ταβερνούλα που θα συναντήσετε εκεί, που είναι σχεδόν πάντα γεμάτη είναι η καλύτερη ψαροταβέρνα τις περιοχής όπου τρώνε και οι ντόπιοι. 


Ενοικιαζομενα Ελενα Ταρτι 




Σκάλα Σικαμιάς


Η παραλία αυτή βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού, 49 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Μυτιλήνης. Η ακτή αποτελείται από άμμο και βότσαλα. Στο ομώνυμο χωριό αλλά και στα κοντινά χωριά μπορεί κανένας να βρει κατάλυμα, ταβέρνες και καφετέρειες. Στη φωτογραφια ειναι η Παναγια η Γοργονα του γνωστου Μυτιληνιου λογοτεχνη Στρατη Μυριβηλη.




skala skamnias6

Διαδρομη απο Μυτιληνη

Σκάλα Νέων Κυδωνιών

 
Από τη μια πλευρά (βόρεια του λιμανιού) και μπροστά στα καφενεία η θάλασσα κρύβει στους επισκέπτες μία ευχάριστη έκπληξη: αβαθή ολοκάθαρα νερά με ψιλή άμμο. Από την άλλη πλευρά του μικρού λιμανιού στα νότια, η μορφολογία του βυθού αλλάζει εντελώς. Χοντρά ολοκάθαρα βότσαλα με μοναδικά χρώματα. Διαθέτει πολλά γραφικά ταβερνάκια που συμπληρώνουν την μαγευτική εικόνα της περιοχής. Τα περισσότερα από αυτά είναι ανοιχτά μόνο τη θερινή περίοδο πάντα με πλούσιους μεζέδες και φρέσκα θαλασσινά.

Φαρά και Λιγονάρι


 
Δύο όμορφες παραλίες που βρίσκονται στον κόλπο της Γέρας.

 

Το νησί δεν φημίζεται για τις φοβερές παραλίες του. Τα νερά είναι πεντακάθαρα σχεδόν παντού σ όλες τις παραλίες. 

  • Άγιος Ερμογένης (st. Ermogenis), νότια της Μυτιλήνης όχι πολύ μακριά δεν έχει τη χαρακτηριστική πέτρα που έχουν οι περισσότερες παραλίες αλλα είναι ένας μικρός κολπίσκος με πράσινες αποχρώσεις. Η καλύτερη επιλογή δίπλα στην πόλη για μένα.
  • Βόρεια της Μυτιλήνης προς Μανταμάδο και σε εκείνες τις ακτές ανατολικά είναι οι παραλίες του Άγιου Στέφανου(St. stefan), από τις λίγες παραλίες με άμμο στο νησί. Υπάρχουν πολύ χωματόδρομοι που θα σας βγάλουν σε διάφορες όμορφες παραλίες. 
  • Τα Βατερά (Vatera) κάτω από τον Πολυχνίτο έχει ψηφιστεί από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα. Νομίζω είναι η πιο μακριά παραλία στο νησί και μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας.

  • Δίπλα στον πανέμορφο Μόλυβο, ανατολικά υπάρχει η εφταλού (Eftalou) μια όμορφη παραλία με μεγάλο βότσαλο και πέτρες που βαθαίνει όμως απότομα και δεν θα τις καταλάβετε. Εδωσε το ονομα της στο δημοτικιστη μεταφραστη της Οδυσσειας, Αργυρη Εφταλιωτη (Κλεάνθης Μιχαηλίδης το πραγματικο του).
  • Στο βόρειο μέρος του νησιού και αριστερά του Μόλυβου υπάρχει η Άναξος (Anaxos) κάτω από το χωριό Σκουταρο όπου είναι επίσης πολύ όμορφα και τουριστικά.
  • Το δυτικό μέρος του νησιού είναι ξεραΐλα σε βλάστηση αλλά έχει κάποιες ωραίες παραλίες όπως στο Σίγρι (Sigri) που είναι δίπλα στο απολιθωμένο δάσος και στην Ερεσό (Ereso) (σκάλα). Στην Ερεσό υπάρχει εύκολα η δυνατότητα ελεύθερου κάμπινγκ. Η σκάλα Ερεσού είναι πολυ τουριστικό μέρος και εχει πολυ κοσμο το καλοκαίρι. Πατριδα της μεγαλυτερης λυρικης ποιητριας Σαπφους. (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B1%CF%80%CF%86%CF%8E)
Ερεσός
Σκάλα Ερεσού βράδυ
Μην παραλειψετε να επισκευτειτε το μουσειο απολιθωμενου δασους στο Σιγρι.(http://www.lesvosmuseum.gr/site/home/ws.csp;jsessionid=B761D521EF5A09507744A2E5D785B14B)



Local Tips
  • Άναμμα φωτιάς σε παραλία. Μην ανάψετε φωτιά στο ανατολικό μέρος του νησιού κάτω από τη Μυτιλήνη γιατί υπάρχουν δασικές υπηρεσίες που θα σας τη σβήσουν αμέσως. Το καλύτερο μέρος είναι στα Φάρα δίπλα στην Τάρτη. Και πολύ προσεχτικά!!
  • Οσοι δεν θέλουν να πατούν βράχους υπάρχουν ειδικά πλαστικά παπούτσια θαλάσσης σε μαγαζιά εξοπλισμού θάλασσας
  • Η παραλιακή καντίνα καρπούζι στη Χαραμίδα έχει εξαιρετικά σουβλάκια και μπιφτέκια και λουκάνικα με ένα ευρώ το τεμάχιο. Μμμμμ
  • Το μπιτς μπαρ Μπαρακούντα δίπλα στη Χαραμίδα λίγο πιο κάτω από τη Μυτιλήνη είναι εξαιρετικά χαλαρωτικό για το βραδάκι και χωρίς πολύ κόσμο, και κατάλληλο για βραδινό μπάνιο




Δεν υπάρχουν σχόλια: